koiran-eleet-opettele-puhumaan-koiraa
Vinkkejä koiran omistajalle

Koiran eleet – opettele puhumaan koiraa

Osaatko tulkita koiran eleet? Tiedätkö mitä ne tarkoittavat? Entä vastaatko niihin, eli keskusteletko koirasi kieltä koirasi kanssa? Jokainen varmasti osaa tulkita omasta koirastaan ainakin jotain eleitä ja ilmeitä.

Oletko miettinyt, mitä hyötyä siitä on, että osaat tulkita niitä? Siitä on nimittäin erittäin iso hyöty sekä koiralle että sinulle. Toki on hyvä, mikäli huomaat esimerkiksi koirasi eleistä, että se on kipeä ja tiedät siten milloin viedä se lääkäriin, mutta koiran kielen opettelulla on vielä syvempiäkin hyötyjä.

Tämä postaus on kaksiosainen. Käyn tässä ensimmäisessä osassa hiukan yleisesti koiran elekielestä asiaa ja toisessa osassa, joka ilmestyy viikon päästä, kerron miten pystyt hyödyntämään koiran eleitä arjessa ja koulutuksessa.

 

Koiran eleet – vastaa kommunikaatioon

 

Oletko koskaan ihan kunnolla keskittynyt opettelemaan oman koirasi eleitä ja ymmärtämään niitä? Jos ymmärrät mitä koirasi tarkoittaa, vastaatko sille?

Suosittelen rohkaisemaan koiraa kommunikoimaan kanssasi ja sinua huomioimaan sen. Mikäli nimittäin et mitenkään huomioi koiran yritystä kommunikoida, se saattaa lopettaa sen kokonaan. Se olisi todella sääli, sillä koiran ja sinun keskinäinen side vahvistuu, kun pystytte kommunikoimaan keskenänne. Kun koira huomaa, että sitä ymmärretään, se tuo sille myös turvallisuuden tunnetta ja näin ollen se myös rauhoittaa koiraa.

Sillä on toki myös väliä, MITEN huomioit koiran kommunikaation ja miten vastaat sille. Esimerkiksi, mikäli koira käyttää sinuun rauhoittavia eleitä, olisi hyvä, mikäli vastaisit niihin käyttäytymällä itse rauhallisesti. Silloin koira tietää, että olet ymmärtänyt sitä. Eli jos huomaat koiran lähettävän näitä signaaleja, älä sano ystävälle tai mieti itsekseen että ”nyt se yrittää vain rauhoitella”, vaan vastaa reilusti signaaliin. Ei kannata myöskään tehdä päinvastoin, mitä koira yrittää viestiä. Rauhoittavista elkeistä on lisää tässä artikkelissa ja niiden käyttämiseen koulutuksessa palaan seuraavassa artikkelissa.

 

Kun koiran kommunikaatio kaikuu kuuroille korville

 

Kun meitä ihmisiä ei kuulla, me lisäämme äänenvoimakkuutta tai jopa kosketamme toista ihmistä, että saisimme huomion. Koira toimii samalla tavalla, eli mikäli koiran eleitä ei huomata, kun se yrittää hienovaraisesti kommunikoida, se saattaa lisätä volyymiä. Tarkoitan tällä sekä ääneen voimakkuuden lisäämistä, että ihan käyttäytymisen volyymin lisäämistä.

Jos koira yrittää keskustella kanssani, etkä huomaa sitä, se saattaa nostaa äänenvoimakkuuttaan. Silloin usein sorrutaan komentamaan koiraa, koska ei pidetä siitä, että se haukkuu tai murisee. Se ei ole koiralle mukava reaktio, mutta koira saattaa alkaa käyttämään silti tätä tapaa kommunikoida, koska sillä se ainakin sai huomiosi. Toisaalta se taas voi johtaa siihen, että koira ei varoitakaan enää murisemalla, vaan siirtyy suoraan hyökkäykseen.

 

Mutta eikös ei-toivottu käytös pitänyt jättää huomiotta?

 

Tästä syystä tämä onkin hiukan kaksipiippuinen juttu, sillä vaikka juuri sanoin, että koiran yritys kommunikoida tulisi huomioida, on silti tilanteita, missä me emme halua huomioida koiran käytöstä, jotta se muuttaisi käytöstään. Esimerkiksi juuri päälle hyppiminen ja haukkuminen ovat sellaisia, joista on opetettu, että ne saa pois kytkettyä vain siten, että sitä käytöstä ei huomioida. Tällaisessa tapauksessahan meidän täytyy sitten kuitenkin huomioida ja palkata heti kun koira käyttäytyy oikein ja lopettaa ei toivotun käytöksen. On kuitenkin kyse myös tilannetajusta, milloin koira haukkuu, mitä se yritti sillä tavoitella tai mikä sen aiheutti.

Siksi huomautan, että tässä on kyse eri asioista. Eli ensinnäkin, se että koira haukkuu, saattaa olla seuraus siitä, että et ole huomioinut koiran pienempiä eleitä ja siten olet itse opettanut sen saamaan huomiota tällä tavalla. Siitä täytyy tietenkin kouluttaa pois opettamalla koiralle, miten tulee käyttäytyä ja silloin tulisi alkaa huomioida pienimmätkin eleet ennen kuin haukkuminen alkaa.

Toinen asia on se, että koira esimerkiksi haukkuu tai hyppii vieraiden päälle koska se on niin innoissaan. Silloin kyse on siitä, että koiran tulisi oppia rauhallista käytöstä, jotta se osaisi itse laskea kierroksiaan ja se voidaan koiralle opettaa.

Lue lisää: Miten ja miksi opettaa koiralle itsehillintää

Kolmas asia on se, että koira saattoi esimerkiksi varoittaa sinua sen mielestä vaarallisesta asiasta, joka minun mielestäni ei ole ollenkaan vääränlainen reaktio, kunhan koiran saa lopettamaan haukkumisen tai murinan kertomalla, että sen varoitus on noteerattu.

Joka tapauksessa koiran kommunikaatioon ja käytökseen on aina jokin syy. Sinun täytyy osata tulkita ja lukea koiraasi, jotta pystyt ennakoimaan ja muuttamaan ei-toivutut käytökset. Eli emme ehkä voi aina huomioida koiran yritystä kommunikoida vaikka haluaisimme, mutta tilanne on yleensä silloin jo tavallisesta poikkeava. Joko se on seurausta siitä, että emme ole ymmärtäneet koiraamme ja tilanne tulee korjata tai käytökseen on jokin muu syy taustalla, joka tulee mahdollisesti korjata. Nämäkin asiat saat kuitenkin korjattua helpoiten, mikäli osaat kommunikoida koirasi kanssa ja ymmärrät sitä sekä osaat lukea koiran eleet.

 

Huomiotta jäänyt kommunikaatio voi päättyä huonosti

Käyttäytymisessäkin koira voi lisätä volyymiä. Esimerkiksi jos se yrittää ahdistavassa tilanteessa kertoa hienovaraisesti, ettei pidä tilanteesta, mutta sitä ei huomata, se voi siirtyä suoraan varottelevasta eleestä itsepuolustukseen ja jopa hyökkäämiseen sekä puremiseen. Kun koiran stressitaso nousee, sen kynnys reagoida voimakkaasti madaltuu. Meidän omistajien tehtävä on huolehtia siitä, ettei tällaista tilannetta pääsisi käymään. Se onnistuu nimenomaan opettelemalla koiran elekieltä, jotta huomamme heti, kun koira ilmoittaa ahdistuneesta olostaan, jolloin voimme viedä sen pois tilanteesta.

Täytyy myös ymmärtää, että joskus tilanne, joka on ennen ollut ihan ok koiralle, ei välttämättä olekaan, jos koira on kipeä tai tilanteeseen on ilmestynyt jotain epävarmuutta. Tässä voi hyvin käyttää esimerkkiä siitä, mistä puhuin yllä, eli tilannetajusta. Tiedämme, että koira saattaa hyppiä päälle saadakseen huomiota tai kun se on innostunut. Yleensä puramme tätä olemalla huomiomatta kyseistä

käytöstä ja palkkaamme heti kun koiran tassut ovat taas maassa. Ja tämä tapa on aivan oikea tapa opettaa, että hyppiminen ei johda mihinkään, kun emme halua, että se hyppii vieraidenkaan päälle.

Mutta, entäs kun nuori epävarma koirasi nousee sinua vasten koirapuistossa? Onko se innoissaan sinusta? Itse olen päässyt todistamaan juuri tällaista tilannetta ja kun koiraa ei huomioitu, se hyökkäsi muiden koirien päälle erittäin raivoisasti. Eli on tärkeää, että vaikka et heti vastaisi koiralle, lue tilannetta. Tämä kyseinen koira yritti tosiaan saada omistajan huomioin, koska se oli ahdistunut. Tilanteen olisi varmasti voinut välttää, mikäli omistaja olisi osannut katsoa koiran eleitä paremmin. Ylös kohti omistajaa nouseminen saattoi olla eleenä samanlainen kuin koiran ollessaan iloinen, mutta häntä ja koiran ilme paljasti, että nyt ei ollut kyse siitä.

 

Älä kiellä koiraa kommunikoimasta vaan ymmärrä sitä

Älä kiellä koiraa kommunikoimasta tai rankaise sitä siitä. Kaikenlainen kommunikaatio ei välttämättä ole meidän mieleen, mutta ne ovat koirien kielessä tärkeitä. Esimerkiksi jos koira näyttää hampaitaan tai murisee, on ymmärrettävä, että koira on sille liian vaativassa tilanteessa ja se kertoo sen. Ei missään nimessä kannata kieltää tai rankaista koiraa tästä käytöksestä, vaan tilanne tulisi pyrkiä joko muuttamaan tai auttamaan koira pois tilanteesta. Se on saattanut yrittää lähettää sinulle tai esimerkiksi vastaan tulevalle koiralle ensin hienovaraisesti rauhoittavia signaaleja, mutta jos niitä ei ole kuultu, huomioitu tai se alkaa pelkäämään, se nostaa volyymiä.

Koiran varoittavienkin signaalienkin tarkoitus on useimmiten välttää konfliktit. Kuitenkin mikäli niitä ei kuunnella, se saattaa puolustautua ja hyökätä. Ja vaikka se ei hyökkäisikään, se kokee suurta stressiä tällaisessa tilanteessa. Älä siis kiellä, tai rankaise, vaan etsi syy koiran käytökseen.

Kun tiedät mikä käytöksen aiheutti, on sinun helpompi alkaa muuttamaan koiran tunnetilaa tilanteessa positiivisemmaksi ja rauhallisemmaksi sekä muokata koiran käytöstä positiivisella koulutuksella. Pystyt opettamaan sille, miten selviytyä näistä ahdistavista tilanteista ja pyrkiä välttämään niitä. Tätä aihetta sivusinkin jo ylempänäkin haukkuminen ja hyppimininen esimerkissä, eli vaikka siinä tilanteessa ei voi sinänsä reagoida koiran käytökseen, koska sen halutaan muuttavan käytöstään, täytyy silti ymmärtää mistä se kyseinen käytös johtuu ja ymmärtää se, jonka jälkeen koiraa voidaan auttaa.

Mikäli koiran viestintä jätetään huomioimatta kokonaan (ei edes yritetä auttaa sitä) tai tietyistä eleistä rangaistaan ja joitain signaaleja kielletään, se saattaa alkaa jättämään kaiken hienovaraisen viestinnän pois ja siirtyä suoraan räjähtävään itsepuolustukseen. Näin saadaan koirasta todella arvaamaton. Anna siis koirasi viestiä, huomaa ne, vastaa niihin ja lähetä itsekin koiralle viestejä elekielellä.

Koiran eleet – sanakirja

Koirilla on laaja ”sanakirja” ilmeitä ja eleitä, joita ne käyttävät mm välttääkseen ristiriitaa, rauhoittaakseen tilannetta, luodakseen keskinäistä ymmärrystä, kertoakseen mitä he haluavat, mitä he tuntevat ja mitä aikovat. Riippuu sitten vielä koirayksilöstä ja sen persoonasta minkälaisia eleitä juuri hän käyttää. Siksi on tärkeää opetella se oman koiran ”kieli”.

 

Rauhoittavat signaalit

Tässä on lista yleisimmistä koirien rauhoittavista signaaleista:

  • maan nuuhkiminen
  • haukottelu
  • pään ja katseen kääntäminen poispäin
  • silmien siristely ja räpytteleminen
  • huulien nuoleskelu ja kirsun lipominen
  • hidasteleva liikkuminen
  • ravistelu
  • etutassun pitäminen ylhäällä
  • istuminen tai maahanmeno
  • hännän ”vispaaminen” alhaalla
  • kyljen kääntäminen toista koiraa tai ihmistä kohti
  • poispäin kääntyminen
  • liehittely
  • lähestyminen kaartaen

Näitä on vielä paljon enemmänkin ja kuten mainitsin, jokainen koira kommunikoi vielä omalla tavallaan. Koira saattaa käyttää näitä rauhoittavia signaaleja myös silloin, kun se on epävarma, peloissaan tai stressaavassa tilanteessa.  Kun mietit tätä listaa, alat varmaan miettimään niitä oman koirasi kohdalle ja huomaat yhtäläisyyksiä näissä eleissä tilanteisiin, joissa koira yrittää rauhoitella itseään tai muita. Hyvä hyvä! Lähde tutkimusmatkalle koirasi elekieleen ja ala tarkkailla sitä, miten se kommunikoi.

 

Varoittavat signaalit

Tässä listassa puolestaan on joitain yleisimpiä signaaleja, joita koirat lähettävät varoittaakseen muita:

  • korvien luimistaminen päätä myöten
  • muriseminen tai terävä kimakka haukahdus
  • huulten nostaminen ja hampaiden näyttäminen
  • eteenpäin nojaaminen, uhkaavat asennot
  • tuijottaminen
  • näykkiminen, pureminen
  • jäykistelevä kehonkieli
  • paikalleen jähmettyminen
  • kyyristyminen alaspäin
  • hännän painaminen jalkojen väliin
  • poispäin vetäytyminen.

Saatoit löytää myös tästä listasta jotain asioita, joita koirasi tekee tietyissä tilanteissa. Millaisia nuo tilanteet ovat? Saattaa myös olla, että löysit jotain sellaista, joka on tässä listassa, mutta ei mielestäsi liity oman koirasi varottaviin signaaleihin. Koira käyttää varoittavia signaaleja usein myös silloin, kun se on peloissaan. Pohdi asiaa ja pyri huomaamaan, missä tilanteissa koirasi näitä oikein käyttää. Ja varmasti löydät vielä jotain lisää eleitä ja ilmeitä koirastasi. Sekä rauhoittavia, että varottavia. Opettele tunnistamaan mahdollisimman monta.

Rotujen välillä voi olla vaikeaa tulkita korvia tai häntää, kun toisella on kippurahäntä tai ei häntää juuri ollenkaan ja toisella on luppakorvat ja toisella taas pystyt. Siksi juuri on tärkeää huomata ne oman koiran ihan omat henkilökohtaiset eleet ja oppia lukemaan niitä.

Kun pentuna hoidetaan sosiaalistaminen hyvin, koirat pääsevät oppimaan toisiltaan viestintää, vaikka kyseinen yksilö ei aikuisena tulisikaan enää muiden koirien kanssa toimeen tai piittaisi muutoin toisista koirista. Siksi sosiaalistaminen toisten koirien kanssa esimerkiksi järjestetyillä pentutreffeillä on tärkeää.

Esimerkiksi staffeista tiedetään, etteivät ne välttämättä tule vanhempana enää toimeen muiden koirien kanssa. Ei silti kannata jättää sosiaalistamista väliin, koska vielä vaikeampaa sen on sitten edes yrittää kommunikoida, mikäli se ei ole päässyt opiskelemaan koirien viestintää. Vain oman rotunsa kanssa sosiaalistaminen ei sekään välttämättä riitä, koska koirarodut ovat hyvin erilaisen näköisiä, joten niiden ymmärtäminen voi olla vaikeaa. Esimerkiksi suorahäntäiselle tai lyhytkuonoiselle voi olla haastavaa ymmärtää kippurahäntäisen tai pitkäkuonoisen eleitä.

Elekielen tulkitseminen voi olla vaikeaa eri tilanteissa

Huomaa tosiaan myös elekielessä se, että yksi ele ei välttämättä tarkoita vain yhtä asiaa, joskus ihan arkinen ele vain tosiaan on arkinen ele ja eleen hienosäätö kertoo asiasta enemmän.

En käynyt tässä nyt läpi pelon eleitä, mutta pelon eleet saattavat alkaa rauhoittavalla signaalilla ja kun se ei toimi, siirrytään varoitteleviin, mutta yksi esimerkki voisi olla täriseminen, joka usein kertoo koiran pelosta. Kuitenkin koira voi myös täristä sen takia, että se on älyttömän innoissaan ja yrittää ”pysyä nahoissaan” tai kivusta.

Ja sitten esimerkiksi jos koira haukottelee, se saattaa tosiaan olla vain väsynyt, eikä lähetä välttämättä mitään signaalia, mutta tilannetta lukemalla voidaan huomata, onko kyseessä rauhoitteleva signaali.

Myös hännän heiluminen eri tavoilla ja sen sijainti (jalkojen välissä vai pystyssä, heiluu vispaten alhaalla vai lujaa puolelta toiselle niin että koko pylly heiluu) kertoo eri asioita.

Sitten on vielä erikoistilanne: leikki. Leikkiessään koirien elekielissä viestintä on poikkeuksellista ja sekavaa, eikä siinä tunnu pätevän enää mitkään elekielen säännöt. Leikkiessään koirat voivat murista toisilleen, tuijottaa toisiaan ja hyökätä toisiaan kohti sekä painia oikein kunnolla jopa hammastellen tosiaan. Yleensä leikkiä edeltää kuitenkin leikkiinkutsuliike (koira painaa etupäänsä alas), jolloin kaikki osalliset ymmärtävät, että on kyse leikistä. Leikin temmellyksessä saatetaan välillä rauhoitella ravistelemalla tai haukottelemalla, mutta välillä tunnelma voi kuumeta, jolloin omistajan on syytä laittaa koirat aikalisälle.

Muista myös, että rakkauden osoitukset lajien välillä, ei aina välttämättä kohtaa. Eli sinusta saattaa tuntua kivalta kietoa kätesi koiran ympäri ja suukottaa sitä rakkauden osoituksena, mutta miten koira vastaa? Noh, staffinomistajat tietävät, että tässä kohtaa yleensä lajien välillä ei ole kommunikaatio katkosta: Staffi laittaa omat tassunsa sinun ympärillesi ja hukuttaa sinut häntä heiluen suukkoihin 😀 Mutta kaikki koirat eivät toimi näin. Mikäli koira kääntää päätä ja katsetta pois, lipoo huuliaan ja saattaa jopa alkaa murista (nostaa volyymiä, kun et huomaa hienovaraista viestiä), on ymmärrettävä, että koira ei pidä tästä lähestymistavasta tai ei ymmärrä sitä. Sitä tulee silloin kunnioittaa ja opetella, miten kyseinen koirayksilö osoittaa kiintymystään ja tehdä se hänen tavallaan.

Lopuksi

Tämä artikkeli on ihan vain pintaraapaisu aiheeseen, mutta ymmärrät nyt miksi elekielen tulkitseminen on tärkeää. Nyt saat alkaa tutkimaan omaa koiraasi. Sinun ei tarvitse heti ymmärtää syytä kaiken elekielen takana, mutta yritä huomata mahdollisiamman monta koirasi elettä eri tilanteissa. Ajan kanssa alat huomata yhetyksiä elekielessä ja pääset syvemmälle koirasi kieleen.

Seuraavassa artikkelissa kerron, millaista sanastoa meidän Nita käyttää ja miten koirien elekieltä voidaan hyödyntää koulutuksessa. Lue täältä: Koiran elekieli osana koulutusta

Listasin tähän loppuun vielä sinulle vähän luettavaa. Pidä mielessä, että ihan jokainen asia ei tosiaan välttämättä ole juuri näin sinun koirasi kohdalla, mutta pohdi asioita. Jotkut asiat voivat olla ristiriidassa keskenään eri teksteissä, mutta se ei tarkoita, että jompikumpi olisi välttämättä väärässä. Koirat tosiaan kommunikoivat eri tavalla ja juuri siksi painotan, että sinun täytyisi näiden esimerkkien avulla kuitenkin opetella lukemaan juuri sen oman koirasi eleitä ja ilmeitä.

Artikkeli Eläimemme-digilehdessä:”8 merkkiä siitä, että koirasi rakastaa sinua” https://elaimemme.fi/elaimet/merkit-etta-koirasi-rakastaa-sinua/

Toinen artikkeli saman Eläimemme digilehdessä: ”Koirat ilmaisevat itseään elein ja ilmein” https://elaimemme.fi/elaimet/koirat-ilmaisevat-itseaan/

Sportirakin artikkelissa ”Tarkkaile koiraa” on yleistä infoa, sekä harrastavalle hyvää infoa koirien eleistä treeneissä: https://sporttirakki.fi/2018/10/25/tarkkaile-koiraa/

Häntäheilumaan -blogissa on hyvä kirjoitus myös koirien erilaisista eleistä: https://hantaheilumaan.wordpress.com/2017/02/10/eleet-jotka-kaikkien-koiranomistajien-tulisi-tunnistaa/

Mikäli pidit artikkelia hyödyllisenä, olisin erittäin kiitollinen jos jakaisit sitä eteenpäin 🙂

0 Comments

Reply your comment

Your email address will not be published. Required fields are marked*