koiran-koulutus-ja-oppiminen
Energisen koiran koulutus

8 seikkaa, joilla parannat koiran koulutusta ja oppimista

 

Olen kirjoittanut monia erilaisia vinkkejä, joilla voit tehostaa koulutustilannetta koiran kanssa. Tässä postauksessa käyn läpi muita asioita, joilla parannat koiran koulutusta ja oppimista, jotka tulee ottaa huomioon myös koulutuksen ulkopuolella. Nämä vinkit tehostavat myös itse koulutustilannetta, mutta keskittyvät suurimmaksi osaksi aikaan, jolloin ei olla koulutustilanteessa.

Nämä ovat kuitenkin aivan yhtä tärkeitä seikkoja, kuin muutkin itse koulutustilanteeseen liittyvät seikat. Luettuasi tämän postauksen, osaat parantaa omaa kouluttamistapaasi sekä koiran oppimista.

 

8 seikkaa, joilla parannat koiran koulutusta ja oppimista

 

1 Nauti koirastasi ja vietä aikaa sen kanssa

Kirjoitin artikkelissani ”3 tärkeää vinkkiä tuoreelle koirankouluttajalle” että jokainen hetki on käytettävä hyödyksi ja jokainen tilanne on koulutustilanne. Tätä ei kuitenkaan saa ottaa liian kirjaimellisesti. Teidän yhteisessä elämässä täytyy olla muutakin kuin vain koulutusta. Muista siis pitää muukin huomiohetki: leikkikää tai painikaa, pelatkaa yhdessä älypelejä tai käykää jossain yhdessä, esimerkiksi Mustissa ja Mirrissä moikkaamassa myyjiä ja ostamassa herkkuja ihan muuten vaan.

Tämä vahvistaa myös teidän välistä yhteyttä kun vietätte laatuaikaa yhdessä leikkien. Joskus voi käydä niin, että treeni on ollut raskas tai mennyt hiukan pieleen, joka on johtanut sinun ärsyyntymiseen. Silloin varsinkin on hyvä tehdä jotain mukavaa ja rentouttavaa yhdessä koiran kanssa.

Lue myös: 3 tärkeää vinkkiä tuoreelle koirankouluttajalle

 

2 Anna koiran juosta vapaana

Varsinkin kun opetetaan hihnakäytöstä, kuljetaan paljon koira kiinni siinä hihnassa. Muista kuitenkin, että koiralle on tärkeää saada juoksennella myös vapaana sekä spurtata innostuneesti edes takaisin.

Olisi hyvä, mikäli koira pääsisi vähintään kerran viikossa johonkin vapaana juoksentelemaan. Voit viedä koiran esim. autolla tällaiseen paikkaan tai voitte kävellä sinne hihnakäytöstä treenaten ja palkaksi päästää koira vapaaksi temmeltämään.

Vapaana ollessaan koira saa enemmän liikuntaa kuin hihnalenkeillä ja se on monipuolisempaa treeniä. Se on myös keino päästä purkamaan energiaa. Sitten koira jaksaa taas keskittyä kanssasi koulutukseen, kun on saanut vähän päästellä höyryjä.

 

3 Varmista, että koiralle on kannattavaa siltä vaadittava käytös

 

Muista, että koira ei tee mitään, mistä ei ole sille itselleen hyötyä. Jos koiran käytös on sille kannattavaa, se vahvistuu. Mikäli seuraus käytöksestä on mitätön tai negatiivinen, se alkaa toimimaan toisin. Varmista siis, että oikeanlaisesta käytöksestä on koiralle hyötyä ja siitä seuraa kunnon palkka.

Eräs lukija kysy minulta: ”Mitä tehdä, kun koira ei reagoi nameihin eikä leluihin? Kaikki on kokeiltu, miten ne korvat saa takaisin?” Vastaisin tähän, että koira ei siis näe sinuun reagoimista yhtä kannattavana, kuin vaihtoehtoisen toiminnan.

Yksi hyvä esimerkki on, että koiran näkökulmasta toiselle ohi menevälle koiralle haukkuminen/rähiseminen on kannattavaa, koska koira kokee sen näin: kun hän haukkuu ja rähisee, se toinen koira menee tiehensä (kun vastaantulevat jatkavat matkaa), eli kannattaa rähistä ja haukkua (toki tämä on virheellinen kuva, mutta niin koira sen kokee).

Silloin koiran mielestä on kannattavampaa haukkua vastaantulijalle, kuin katsoa mitä nameja sinulla on tarjolla. Toki tällaisessa rähisemistilanteessa oikea ajoitus ja etäisyys on kaikkein tärkeintä.

Se toinen koira tai muu ärsyke on yksinkertaisesti kiinnostavampi kuin sinä. Sinun täytyy keksiä, miten saat koiran kokemaan toisenlaisen käytöksen hyödylliseksi. Jos namit ja lelut eivät toimi, sinun täytyy ehkä itse olla se palkka.

Uskalla olla pelle, hypi, tee kärrynpyöriä, mitä vain saadaksesi koiran huomio ja palkkaa suuresti, kun saat sen huomion. Mene vaikka ihan alas maahan koiran tasolle ja anna sen suukottaa sinua. Ja se kontaktin harjoitteleminen jo sisätiloissa on kaiken A ja O… edelleen 🙂 Sitä treenaamalla koira alkaa tarjoamaan sinulle kontaktia.

Lue myös: 3 tärkeintä asiaa jotka opettaa koiralle

Muista myös, että teini-iässä korvat häviävät, ne palaavat kyllä, kun vain jaksat tehdä kunnolla tarvittavan työn sen eteen. Mieti, teetkö kaikki treenit oikein ja edelleen yhtä kirjaimellisesti kuin ennen ja oletko varmistanut, ettet vain vahvista vahingossa vääränlaista käytöstä. Etene yksi asia kerrallaan ja katso löytyykö jokin ratkaisu.

 

4 Valppautta treeneihin

Ole valppaana ja keskity treeneissä. Jos kuuntelet musiikkia ja mietit kauppalistaa, kun olette kävelyllä ja tarkoitus olisi treenata hihnakäytöstä, et välttämättä pysty havainnoimaan niin nopeasti vastaan tulevia tilanteita. Jos tarkoitus on juuri treenata, vaikka toisen koiran ohittamista, sinun tulisi saada koiran huomio itseesi jo ennen kuin oma koirasi ehtii nähdä toisen koiran, muuten se saattaa olla jo liian myöhäistä.

Kuten edellisessä kohdassa mainitsin, tällaisessa rähisemistilanteessa/ohitustilanteessa oikea ajoitus ja etäisyys on kaikkein tärkeintä. Jos koira jo räyhää/on naulinnut katseen vastaan tulevaan, ei se enää välttämättä sinun nameista kiinnostu.

Tuollaisissa tilanteissa täytyy saada koiran huomio jo paljon ennen kuin se huomio on siinä toisessa koirassa ja palkita ruhtinaallisesti, sekä pitää tarpeeksi pitkä etäisyys kiinnostavaan kohteeseen, jotta koiralla on madollisuus onnistua ja päästä kokemaan se hyödyttävämpi palkkio.

Ole siis valppaana, kun on treenitilanne.

 

8 seikkaa, joilla parannat koiran koulutusta ja oppimista

5 Koiran täytyy pystyä suoriutumaan vaaditusta tehtävästä

Mieti millainen suoritus on ”kelpaava”. Varmista, että mikäli vaadit koiraltasi jotain, se varmasti kykenee sen suorittamaan. Eli älä hinkkaa ja toista vain koko ajan jotain harjoitusta, joka ei onnistu. Silloin on tarpeen astua yksi askel taaksepäin ja helpottaa vaatimustasoa, jotta koiralla on mahdollisuus onnistua. Sen jälkeen vasta aletaan nostamaan tasoa. Muista myös, että rauhallisessa tilanteessa onnistuvat asiat eivät välttämättä onnistu yhtä hyvin häiriön alla, jolloin vaatimustasoa tulee helpottaa.

 

6 Palkkaa myös jo konkaria

Muista palkata aidosti myös jo suorituksen osaavaa koiraa. Kun harjoitellaan hihnakäytöstä, palkataan jatkuvalla syötöllä. Mitä sitten kun se kävely hihnassa on jo hyvää? Silloin ei enää tulekaan palkkaa? Liialliseenkin palkkaamiseen turtuu, mikäli asiat jo osataan, eli tietenkin palkkamista harvennetaan koko ajan sitä mukaan, kun käytöksestä alkaa muodostua oletuskäytös.

Lisäksi vaarana on, että koira alkaa käyttää sinua hyväkseen eli esimerkiksi vilkuilee sinua namin toivossa koska kontaktista sai ennen joka ikinen kerta namia.

Kun asia osataan jo hyvin, yllätä koira välillä aidosti iloisesti palkkaamalla. Näin muistat kiittää jatkossakin koiraa hienosta käytöksestä ja koira jaksaa pitäytyä hyvässä käytöksessä.

 

7 Harjoitusten monipuolisuus

Muista harjoitusten monipuolisuus. Jos harjoittelette koko ajan yhtä ja samaa asiaa, niin koira kyllästyy. Tee ensin jokin harjoitus, joka jo onnistuu kerran ja vaihda sitten johonkin toiseen. Tee näin treenistä vaihteleva ja mielenkiintoinen koiralle. Mieti etukäteen mitä kaikkea treenaatte ja missä järjestyksessä.

 

8 Tauot ovat tärkeitä jaksamiselle ja oppimiselle

Muista pitää taukoa treenaamisesta. Itse treenihetkellä on hyvä pitää pieniä taukoja, jolloin koira saa hetken vähän hengähtää. Liian pitkissä treeneissä koira väsyy ja saattaa lopettaa tekemisen kokonaan. Tauon paikka on heti, jos koiran huomio alkaa herpaantumaan.

Joidenkin asioiden opetteluun saattaa mennä viikkoja tai jopa kuukausia. Tällaisia asioita treenataan usein joka päivä. Sen tyyppisistä treeneistä kannattaa pitää taukoa välillä ihan kokonaisia päiviä. Näin koira saa taas uutta puhtia treenaamiseen.

 

Lue myös: Muista nämä 6 asiaa, kun koulutat koiraasi

 

Oletko itse ottanut nämä kaikki asiat huomioon? Saitko ehkä oivalluksen? Mikäli pidit artikkelia hyödyllisenä, olisin kiitollinen, jos jaat sitä eteenpäin 🙂

0 Comments
Avainsanat: ,

Discover more from Staffilife

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading