koirille-vaaralliset-jouluruuat
Vinkkejä koiran omistajalle

Koirille vaaralliset jouluruuat

 

Nyt on se aika vuodesta, joka on eläinlääkäreissä kiireistä aikaa, vaikka kuinka vannotaan, että kyllä nämä asiat ovat jo tiedossa.  Tiedätkö sinä, mitkä ovat koirille vaaralliset jouluruuat?  

Tähän aikaan monessa paikassa muistutellaan näistä jouluruuista, joita koiran ei sovi syödä. Tässä artikkelissa saat myös muistutuksen ja tietoa näistä vahingollisista ruuista sekä ensiapukeinoista.

Onhan niitä muitakin koirille vaarallisia ruoka-aineita kuin vain jouluruokia, mutta miksi sitten joulun aikaan juuri jouluruuista panikoidaan? Ja miksi vaikka kuinka tiedämme mitä ei saa syöttää, vahinkoja sattuu silti?

 

Miksi paniikki vaarallisista ruoka-aineista on juuri joulun aikaan?

 

Onhan se totta, että suklaata ja muita koirille sopimattomia ruokia syödään muulloinkin, kuin jouluna, mutta juuri jouluna näitä tiettyjä ruokia syödään ehkä tavallista enemmän, jolloin voi oikeastikin syntyä vaaratilanteita.

Juurikin esimerkiksi suklaata saatetaan syödä jonkun verran muulloinkin, mutta joulun aikaan sitä on tarjolla useimmiten suurempia määriä ja pidemmän aikaa, jolloin vahingon riski kasvaa.

  

vaaralliser jouluruuat koirille suklaa

Mieti joulun aikaa koiran silmin: ”Niiiin paljon kaikkia ihania tuoksuja ja palvelijat syövät jotakin koko ajan ja pitkin päivää.” Onhan se aika kurjaa kuola valuen haistella kaikkea hyvää pitkiä aikoja, joten ei kai ole ihme, jos hyvinkin koulutettu koira sortuu tänä yltäkylläisyyden aikana varastamiseen tai yrittää maistaa jotakin.

Ei normaaliolosuhteissa kuitenkaan tuoksu kinkku monta vuorokautta putkeen ja ihmiset syö jatkuvasti jotain superhyvää, joten onhan tämä joulun aika melko erikoinen.

Ja kun se kinkku siellä tuoksuu, niin se on nyt sitten tavallaan se yksi vahingollisimmista lihoista varastaa: Erittäin rasvainen, jota koiran vatsa ei kestä, porsaan luut ovat vaarallisia koiralle koska ne pirstoutuvat teräviksi paloiksi, jotka voivat tukkia tai puhkaista suolen, lihassa on vielä verkko, johon voi tukehtua tai se voi aiheuttaa tukoksen vatsaan ja mikäli kinkku on vielä harmaasuolattu, se on koiralle aivan liian suolaista.

Sattuupa vielä niin, että ne kukat, joilla ihmiset koristavat kotinsa jouluisin (esimerkiksi joulutähti) ovat juurikin niitä erittäin myrkyllisiä kasveja.

 

Koirille vaaralliset jouluruuat

 

Tässä vielä listana koirille vahingolliset jouluun liittyvät ruuat:

Suklaa – mitä tummempaa, sen myrkyllisempää

Rusinat ja viinirypäleet

Rasvaiset ja suolaiset ruuat , kuten joulukinkku ja kinkun paistorasva sekä kinkun luut

Pähkinät

Myös useat joulukukat ovat myrkyllisiä (joulutähti, amaryllis, hyasintti, tulppaani…)

Voit lukea lisää siitä, miksi nämä tietyt ruokalajit ovat koiralle myrkyllisiä ja millaisissa määrissä, näistä linkeistä:

Tietoa suklaamyrkytyksestä: https://elaintenhoidonopas.fi/artikel/suklaamyrkytys-koiralla/

Rusinoiden ja viinirypäleiden myrkyn syy ei ole selvillä. https://www.katiska.info/terveys/myrkyt-terveys/rusinat-ja-viinirypaleet/

Täällä kerrotaan vielä lisää vahingollisista jouluruuista: https://www.koirakissaklinikka.fi/koira-artikkelit/lemmikeille-myrkylliset-ja-vaaralliset-jouluruuat

 

Kuinka vaarallisia nämä vahingolliset ruuat ovat?

 

Huomioithan kuitenkin, että kaikki nämä ”myrkylliset” ruuat, ovat myrkyllisiä/vahingollisia suurissa määrissä.

Eli yksi suklaanpala ei vielä välttämättä vaikuta Staffin kokoiseen koiraan, kuten ei muutama rusinakaan. Toki yksilöissä on eroja.

Kaapissa on hyvä pitää lääkehiiltä myrkytysten varalle ja parafiiniöljyä suolitukosten varalle, mikäli koirasi pääsee näitä ruokia syömään suuria määriä. Varastoon kannattaa laittaa myös purkkiparsaa (lue alempaa miksi).

 

   

Jos koira syö vähän pipareita, ei hätää ole. Jos se syö niitä paljon, voi oireena olla ilmavaivoja, jotka aiheutuvat siinä olevasta soodasta.

Porkkanalaatikko taitaa olla joulun ruuista se turvallisin koiralle. Koiran vatsa kiittää kuitenkin, jos annat sille joulunakin vain sen omaa ruokaa. Ripuloiva koira ei nostata joulumieltä 😀

 

Mitä kun vahinko sattuu?

 

Toinen koira voi reagoida vahvemmin jo pienemmistä määristä kuin toinen, joten tarkkaile koiraasi, mikäli se on syönyt jotain sopimatonta.

Ole tarvittaessa yhteydessä eläinlääkäriin mikäli et ole varma miten toimia tai koiralla on selkeästi hätä. (myrkytystietokeskus ei enää kovin mielellään vastaile eläimiä koskeviin kysymyksiin, he lopettivat kysymyksiin vastaamisen vuonna 2006, syynä oli eläinmyrkytyksiin liittyvien puheluiden nopea kasvu… ) 

Yleisimpiä myrkytysoireita ovat oksentelu, kuolaaminen, kouristukset, heikkous, tiheä hengitys, kalpeat ikenet ja joko nopea tai hidas pulssi.

Joitain ensiapukeinoja voi kokeilla kotona. Olen listannut niitä tähän alle, mutta painotan edelleen, että epävarmassa tilanteessa ole heti yhteydessä eläinlääkäriin.

 

Myrkytystilanne alle 2h

 

Mikäli koira on syönyt jotain myrkyllistä ja siitä ei ole yli kahta tuntia aikaa, on ensiapuna oksetus. Ota pieni nokare suolaa, lisää siihen hieman vettä, pyörittele siitä suolapallo ja työnnä se koiran nieluun.

Mikäli tämä ei onnistu, älä yritä uudelleen (joskus myös oksentamisessa voi mennä hetki), sillä myös suola on suurissa määrissä haitallista koirille. Eläinlääkärissä oksetus tapahtuu pistoksella, joka saa koiran oksentamaan, joten se ainakin on varma keino saada myrkyllinen aine ulos.

Oksettaminen kuitenkin tosiaan pätee vain silloin, kun myrkyllistä ainetta on nautittu alle kaksi tuntia sitten. 

Myrkytyksen varalta lääkehiiltä voidaan annostella noin 1g/kg (varmista kuitenkin eläinlääkäriltä vielä oman koiran kohdalla). 

Lääkehiili sitoo itseensä myrkyyllisä aineita ja estää niitä imeytymästä vatsalaukkuun. Se ei kuitenkaan ime kaikkia myrkkyjä ja sekin tehoaa vain jos myrkky ei ole mennyt vatsalaukusta eteenpäin. Lue lisää lääkehiilestä.

 

Ummetus tai ”pehmeä/ei terävä” vierasesine

 

Parafiiniöljy taas auttaa ummetukseen, mikäli jokin epäsopiva ruoka-aine sitä aiheuttaa. Annostus n. 1ml/kg 1-3 kertaa päivässä (parhaiten ruiskulla kurkkuun valutettuna – älä ruiskuta, ettei mene henkeen)

Parafiiniöljy auttaa myös mikäli koira on syönyt esimerkiksi jonkun ei terävän vierasesineen tms., jonka voi olettaa tulevan ulos luonnollista kautta (hiuspapmpula on meillä kerran nielty ja parafiiniöljy vauhditti ja liukastutti sen ulostuloa).

Parafiiniöljy ei imeydy elimistöön, jonka takia se liukastuttaa ruuansulatusta ja auttaa näin esineen tai kovan pökäleen ulostuloa. Tavallinen ruokaöljy imeytyy elimistöön, joten siksi se ei tehoa.

 

Terävämpi vierasesine esim. luunsirut

 

Terävämpiin vierasesinetapauksiin esimerkiksi luunsirujen nielemiseen toimii myös tölkkisäilykeparsa.

Sen sanotaan ”koteloivan” terävän esineen kietoutumalla sen ympärille, jolloin se ei aiheuta suoleen vaurioita mennessään sieltä läpi.

Eli mikäli koirasi on syönyt jonkun terävän pienen esineen, ei oksetuttaminen kannata, vaikka siitä olisi alle 2 tuntia, jos esine voi repiä kurkun. Voit käyttää toki parsaa myös vähemmän terävämpien esineiden tapauksessa vaikka yhdessä parafiiniöljyn kanssa.

Käänny kuitenkin aina epävarmassa tilanteessa päivystävän eläinlääkärin puoleen, niin saat varmimmin oikeanlaista hoitoa oikeanlaiseen tilanteeseen.

Vietetään varovainen, mutta mukava ja herkullinen joulu! 🙂

P.s Mikäli et vielä ole hankkinut karvakamullesi lahjaa pukinkonttiin, niin lue näistä artikkeleista vinkkejä: 

Paras joululahja (energiselle) koiralle

Koiran joululahja – Vinkkejä lahjalistaan

0 Comments

Discover more from Staffilife

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading